İkinci El Araçta Değişen Parça Nasıl Anlaşılır?
Share
Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-mail adresinizi giriniz. Bir e-posta alacaksınız ve bağlantı yoluyla yeni bir şifre oluşturacaksınız.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Please briefly explain why you feel this user should be reported.
Otomobillerde değişen ya da işlem görmüş parça bulunması, ikinci el araç satışlarında alıcıların önem verdiği bir faktördür. Eğer hasar gören kaporta parçası onarılabilecek durumdaysa iyi bir işçilik ile tekrar eski haline kavuşabilir. Ancak bazı durumlarda da parçanın tamamen değişimi söz konusu olabilir. Aracın kaporta aksamında parça değişimi yapılıp yapılmadığını öğrenmek için ise bazı yöntemler uygulanır. Bu yöntemleri kullanarak satın almak istediğiniz otomobilde değişen parça olup olmadığını kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Arabanın Değişen Parçası Nasıl Anlaşılır?
Görüldüğü üzere arabada değişen parça sorgulama, pek çok farklı işlem sayesinde kolay bir şekilde yapılır. Çok fazla parça değişimi yapılan araçların ikinci elde değer kaybetmesi, sigorta – kasko fiyatlarının farklı olması ve iyi olmayan işçilik ile işlem görmesi gibi faktörler de hesaba katıldığı zaman, aracın orijinalliği mutlaka sorgulanmalıdır. Bunun için de özellikle ikinci el araç alımlarında kesinlikle bir uzmandan yardım alınması önerilir.
Değişen parçayı anlamanın farklı yolları vardır. İlk akla gelen yöndem boya kalınlığı ölçmektir. Değişen parçaların boya kalınlıkları daha ince olur fakat yinede boya kalınlığı orjinal ile aynı olacak şekilde boyanmış olabilir.
Meges olan parçaları anlamak nispeten daha kolaydır; meges kapı,kaput ve bagaj kapağı iç köşelerinde sac ve kasa birleşiminde kullanılır. Üzerindeki boya kolay dökülen helva gibi dağılan tırnağınızı bastirdığınızda çıt çıt ses çıkaran meges değişen parçada bulunur. Megeslerin diğer bir kontrol şekli, megesleri alt kısımından maket bıçak ağızı ile hafif çizin ve kesiği bıçak içerideyken çevirerek açın elastik malzemedir bıçağı alınca kapanacaktır. İç rengin krem yada sarı tonda olduğunu göreceksiniz tüm parça megeslerinde bu rengi arayacağız farklı renk meges ile karşılaşırsanız o parça değişendir.
Üzerinde meges olmayan parçaları; anlamak gerçekten güç ve tecrübe gerektirir. Önce parça bağlantı civatalarına bakarsınız. Üst civataları ayar için oynanabiliyor ama alt ve yan civataları yani iç kısımda kalan civataların üzerinde anahtar izi – sökme belirtisi var ise, parça üzerindeki firmanın logoları, var ise perçinleri incelenmeli. Hiç bir yerden tutturamazsanız görünmeyen biryerden ufak çizik atıp altındaki astar rengine bakarsınız. Her markanın kendine has astar rengi olur. Mesela Hyundai gri olur.
Değişen parçanın üzerine atılan boyanın deseni orjinal parçaya göre daha değişik olur. Bu desen parçanın genelinde (özellikle alt yan kısımları) aynı şekildeyse büyük ihtimal değişmiştir.
Çamurluk, kaput gibi parçalar üzerinde kimi araçlarda punta kaynak izi bulunur bu izler 3-4 mm çapında eşit aralıklar ve izler şeklinde bulunur. Benzerlik ve mesafe aralık kontrolleri ile kontrol edilebilirler. Sağ ön çamurluk puntasını sol ön ile karşılaştırmak bir tespit yöntemidir.
Bazı araçların çamurluk alt kısımlarında bazemde kapı çita alt kısımlarında fabrikasyon pütür bulunur, değişen parçalar pütürsüz olarak gelir .Pütürün dokusu benzemez yada bazen onarım yapılırken hiç pütür yapılmamış olur.